Selasa, 5 April 2016

SIPUT PAHAT MASAK BERKUNYIT



Ini siput pahat cengkerang hitam. Saya masak ikut suka saya je  :)Sedap juga rasa siput ni.
Saya masak tumis pedas berkunyit.



Jom tengok cara saya memasak pahat ni.... Bahan-bahannya; 1 kg pahat 2 labu bawang besar 3 biji cili kering 3 ulas bawang putih 2 batang serai diketuk Sedikit kicap manis 1 keping asam Garam Gula Cara-caranya; Blend bawang dan cili hingga lumat. Tumiskan bahan blend hingga garing/naik minyak. Masukkan serai yang telah diketuk, garam, gula, kicap dan asam keping. Kacau sebati dan masukkan sedikit air (dalam 1/2 cawan). Bila kuah mendidih, masukkan pahat. Kacau sebentar dan tutup kuali dengan penutup untuk beberapa minit. Buka tutup kuali, kacau sebentar, tutup api..dah masak!! Jangan terlalu lama takut isi pahat keras. Siap. Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNICZ

Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNIC




Bahan-bahannya; 1 kg pahat 2 labu bawang besar 3 biji cili kering 3 ulas bawang putih 2 batang serai diketuk Sedikit kicap manis 1 keping asam Garam Gula Cara-caranya; Blend bawang dan cili hingga lumat. Tumiskan bahan blend hingga garing/naik minyak. Masukkan serai yang telah diketuk, garam, gula, kicap dan asam keping. Kacau sebati dan masukkan sedikit air (dalam 1/2 cawan). Bila kuah mendidih, masukkan pahat. Kacau sebentar dan tutup kuali dengan penutup untuk beberapa minit. Buka tutup kuali, kacau sebentar, tutup api..dah masak!! Jangan terlalu lama takut isi pahat keras. Siap. Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNICZ

Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNICZ
ahan-bahannya; 1 kg pahat 2 labu bawang besar 3 biji cili kering 3 ulas bawang putih 2 batang serai diketuk Sedikit kicap manis 1 keping asam Garam Gula Cara-caranya; Blend bawang dan cili hingga lumat. Tumiskan bahan blend hingga garing/naik minyak. Masukkan serai yang telah diketuk, garam, gula, kicap dan asam keping. Kacau sebati dan masukkan sedikit air (dalam 1/2 cawan). Bila kuah mendidih, masukkan pahat. Kacau sebentar dan tutup kuali dengan penutup untuk beberapa minit. Buka tutup kuali, kacau sebentar, tutup api..dah masak!! Jangan terlalu lama takut isi pahat keras. Siap. Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNICZ

Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNICZ
ahan-bahannya; 1 kg pahat 2 labu bawang besar 3 biji cili kering 3 ulas bawang putih 2 batang serai diketuk Sedikit kicap manis 1 keping asam Garam Gula Cara-caranya; Blend bawang dan cili hingga lumat. Tumiskan bahan blend hingga garing/naik minyak. Masukkan serai yang telah diketuk, garam, gula, kicap dan asam keping. Kacau sebati dan masukkan sedikit air (dalam 1/2 cawan). Bila kuah mendidih, masukkan pahat. Kacau sebentar dan tutup kuali dengan penutup untuk beberapa minit. Buka tutup kuali, kacau sebentar, tutup api..dah masak!! Jangan terlalu lama takut isi pahat keras. Siap. Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNICZ

Copy the BEST Traders and Make Money : http://ow.ly/KNICZ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan