Isnin, 13 Jun 2016

Laksa Penang Sabah

Puasa ke 6 di Tahun 2016

Hari ni teringin pula nak makan Laksa Penang. Saya cuba memasak laksa ni, cuma ada kelainan sikit sebab saya gunakan taugih. Yang lain nya sama je dgn resepi Laksa Penang

Ini lah dia Laksa Penang ala Sabah. Sebab yang masak nya orang  Sabah

Selamat menjamu selera :)





Bahan Kuah :-)
500 g ikan kembong, siang, cuci bersih dan toskan
2 liter air
4 - 5 keping asam gelugor
15 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan 

Garam secukup rasa
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm belacan
15 tangkai cili kering, di blend
3 batang serai, dihiris
1 cm kunyit

Bahan Lain :-)
Mee laksa
Bwang besar, hiris halus
Timun, dihiris
Hirisan cili merah
Belahan limau kasturi
Taugeh
Telur rebus dibelah 2

Cara membuatnya :-)

  1. Rebus ikan dengan asam gelugor hingga masak. Asingkan tulang dan isi, blend isi ikan hingga hancur dan masukkan kembali dalam air rebusan. Blend halus tulang ikan, tapis terlebih dahulu dan masukkan dalam air rebusan ikan tadi.
  2. Bubuh bahan2 kisar halus, daun kesum, bunga kantan,  garam secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga kuah agak pekat.
  3. Isikan laksa dalam mangkuk sesuai, susun bahan2 lain dan tuangkan kuah panas tadi, perah jus limau kasturi sebelum dimakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan