Ahad, 27 Mac 2016

IKAN KELI GORENG BERLADA


IKAN KELI GORENG BERLADA


IKAN KELI GORENG BERLADA


 \\





Time cuti cuti ni lah time dapat peluang masak. Hari ni beli ikan keli di Tamu Tuaran.
Teringin masak Ikan keli Goreng berlada.


Beli sekilo RM12, mahalnya ikan keli di Sabah ni.  kecil2 lagi ikan ni.


Ikan keli 4 ekor


Bahan untuk sambal

lada besar 5 biji
Cili api segengam
Kunyit 
Bawang besar 1 labu
Bawang putih 5 ulas
Garam
Sesedap rasa



Ikan saya basuh dengan garam. Kemudian bilas. Lepas tu lumur dgn kunyit, garam dan serbuk perasa.
Lepas tu goreng garing.


Bahan2 untuk sambal saya blend semua, kemudian tumis sehingga naik minyak. Lepas tu tuanglah diatas ikan goreng, dan boleh lah di hidang.


Ini cara saya sendiri






Tiada ulasan:

Catat Ulasan