Selasa, 8 Mac 2016

PUMPKIN SOUP / SUP LABU KAK MAR

PUMPKIN SOUP


PUMPKIN SOUP KAK MAR

Sebetulnya buah Labu ni di beli bulan Januari yg lalu dan tersimpan di rumah.

Penghujung bulan Januari lepas masa out station  beli di Silam Lahad Datu dengan harga seringgit sebiji.  
Borong sepuluh biji tapi yg 7 biji  bagi dgn kawan2 dan adik beradik.  Yang ada di rumah ni  belum bergerak lagi.  Belum ada kesempatan untuk memasak. Petang semalam terfikir untuk buat Sup Labu yg mudah dan cepat di masak.  Buat sup labu ni senang dan tidak perlu ambil masa yang panjang. Senang, mudah dan sedap :) 

Ini lah hasil nya. Walau pun tidak seberapa  menarik tapi sedap, Lemak dan berkrim di sukai oleh darling saya :)







Sup Labu Kak Mar



Bahan-bahan:



1 labu bawang besar - didadu

2 ulas bawang putih - cincang halus

2 biji ubi kentang - didadu kecil

200g labu kuning - potong kecil-kecil

2 cawan air
masukkan 2 sudu besar stok ayam

200ml susu segar atau susu cair

Garam dan serbuk lada hitam

1 sudu besar margarine/minyak masakuntuk menumis



Caranya:



1.Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu           menggunakan margarine. 


2. Masukkan ubi kentang dan labu. Gaul rata dengan minyak/ margarine tadi. 


3. Masukkan pula air dan stok ayam.  Biarkan mendidih agar labu serta ubi kentang tadi lembut dan  mudah dikisar.


4. Bila dah lembut ubi kentang dan labu tadi tutup api. Biarkan ianya sejuk sedikit.


5. Kisar bersama krim/susu segar/susu cair.Terpulang lah yg mana satu anda suka. 


6. Tuang semula dalam periuk dan panaskan. Biarkan mendidih. Kalau pekat sangat tambah air tapi seeloknya biar la pekat sikit supaya sedap. Tambah garam dan serbuk lada hitam secukup rasa. Dah siap. Selamat Menjamu selera 





4 ulasan: