PUMPKIN SOUP
PUMPKIN SOUP KAK MAR |
Sebetulnya buah Labu ni di beli bulan Januari yg lalu dan tersimpan di rumah.
Penghujung bulan Januari lepas masa out station beli di Silam Lahad Datu dengan harga seringgit sebiji.
Borong sepuluh biji tapi yg 7 biji bagi dgn kawan2 dan adik beradik. Yang ada di rumah ni belum bergerak lagi. Belum ada kesempatan untuk memasak. Petang semalam terfikir untuk buat Sup Labu yg mudah dan cepat di masak. Buat sup labu ni senang dan tidak perlu ambil masa yang panjang. Senang, mudah dan sedap :)
Ini lah hasil nya. Walau pun tidak seberapa menarik tapi sedap, Lemak dan berkrim di sukai oleh darling saya :)
Sup Labu Kak Mar
Bahan-bahan:
1 labu bawang besar - didadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 biji ubi kentang - didadu kecil
200g labu kuning - potong kecil-kecil
2 cawan air
masukkan 2 sudu besar stok
ayam
200ml susu segar atau susu cair
Garam dan serbuk lada hitam
1 sudu besar margarine/minyak masakuntuk menumis
Caranya:
1.Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu
menggunakan margarine.
2. Masukkan ubi kentang dan labu. Gaul rata dengan
minyak/ margarine tadi.
3. Masukkan pula air dan stok ayam. Biarkan mendidih agar labu serta ubi kentang tadi lembut dan mudah dikisar.
4. Bila dah lembut ubi kentang dan labu tadi tutup
api. Biarkan ianya sejuk sedikit.
5. Kisar bersama krim/susu segar/susu cair.Terpulang lah yg mana satu anda suka.
6. Tuang semula dalam periuk dan panaskan. Biarkan
mendidih. Kalau pekat sangat tambah air tapi seeloknya biar la pekat sikit
supaya sedap. Tambah garam dan serbuk lada hitam secukup rasa. Dah siap.
Selamat Menjamu selera
terbaik,tp syg aku x mkn labu..nyum nyum
BalasPadamTeruskan usaha untuk terus maju kehadapan..
PadamMengisi masa yang terluang :)
BalasPadamDapnya....
BalasPadam