Jumaat, 4 Mac 2016

RESEPI IKAN KERISIK BAKAR BEREMPAH KAK MAR

RESEPI IKAN KERISIK BAKAR BEREMPAH
PALING MUDAH DAN SEDAP.



Ikan bakar menggunakan kuali ni adalah resepi paling senang dan sedap yang selalu saya buat di rumah untuk santapan keluarga. Tidak rumit dan mudah di sediakan. Hanya Bakar dalam kuali menggunakan dapur gas.

 


 3 ekor ikan kerisik yang telah dibersihkan


Ikan yang telah di perap dengan bahan perapan


 Ikan sedia untuk di bakar dalam kuali yang beralas daun pisang




Kuali mesti di tutup untuk memastikan ikan betul betul masak

Ikan bakar sudah siap




3 ekor Ikan (Kerisik)
Sedikit Daun Pisang

Bahan Bahannya:
 
1 Ulas Bawang Besar
2 Ulas Bawang Putih
5 biji chili api
5 sudu chili boh
1/2 inci kunyit hidup
i inci halia
2 batang serai
garam & bahan perasa  

Cara cara:

Kisar semua bahan diatas sehingga lumat. Masuk kan sekali bahan perasa. Masukan sedikit minyak di bahan kisar berkenaan. Perapkan ikan  yang telah dibersihkan selama lebih kurang 15 minit atau terpulang ikut kesukaan anda.

Setelah diperap boleh lah ikan berkenaan di bakar di dalam kuali yang di lapis dengan Daun Pisang dan tutup kuali berkenaan.Saya menggunakan kuali nonstick.  Ikan tidak perlu di terbalik kan. Biarkan saja begitu sehingga betul2 masak. Selepas itu boleh lah diangkat.



Sambal cicah ikan bakar
 
Ramuan

10 biji cili padi (kalau mau pedas boleh tambah)
1 biji lada besar
1 biji buah tomato
1 bawang merah (di hiris )
2 ulas bawang putih
3 biji Limau Kasturi
1 inci belacan
Garam
Gula
Perisa (Ajinomoto)

Tumbuk  atau blend ikut suka
 




Selamat Menjamu Selera

Tiada ulasan:

Catat Ulasan