Selasa, 1 Mac 2016

MEE HON SUP KAK MAR




       MEE HON SUP KAK MAR


Mee hon sup ni menu paling senang yg kami selalu masak di rumah. Tapi di Kota Kinabalu ni orang panggil ni Soto.  Kalau malas makan nasi, kami makan ni saja. Soto Efie @ mee hon sup ni femous di kalangan saudara mara dan kawan2. Diorng kata bila sudah makan sukar untuk di lepas kan hingga ke titisan kuah yang terakhir hehe



 










Mee hon sup Ayam Kak Mar
Bahan Utama 

1 ekor ayam – potong 4
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk lada putih
Cengkih, bunga lawang, kayu manis, pelaga

Bahan untuk di kisar

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 batang serai 
Tumis bahan serbuk dan bahan yang telah di kisar sehingga wangi. Masukkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan serai, lada putih dan bahan perasa .Masukkan ayam dan bila masak, keluarkan ayam dan digoreng sehingga kekuningan. Bila sejuk, bolehlah dicarik halus.


Bahan lain:
Sebungkus mee hoon - celur
Daun sup - hiris
Bawang goreng
  
Lada Kicap:

Segenggam cili padi
2 ulas bawang putih
Kicap cair
Kisar cili padi dan bawang putih
Masuk air dan masak sekejap.  Masuk kicap cair dan gula.
bole di hidangkan untuk 4-5 orang


2 ulasan: