MEE HON SUP KAK MAR
Mee hon sup ni menu paling senang yg kami selalu masak di rumah. Tapi di Kota Kinabalu ni orang panggil ni Soto. Kalau malas makan nasi, kami makan ni saja. Soto Efie @ mee hon sup ni femous di kalangan saudara mara dan kawan2. Diorng kata bila sudah makan sukar untuk di lepas kan hingga ke titisan kuah yang terakhir hehe
Mee hon sup Ayam Kak Mar
Bahan Utama
1 ekor ayam – potong 4
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk lada putih
Cengkih, bunga lawang, kayu manis, pelaga
Bahan untuk di kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 batang serai
Tumis bahan serbuk dan bahan yang telah di kisar sehingga wangi. Masukkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan
serai, lada putih dan bahan perasa .Masukkan ayam dan bila masak, keluarkan ayam dan
digoreng sehingga kekuningan. Bila sejuk, bolehlah dicarik halus.
Bahan lain:
Daun sup - hiris
Bawang goreng
Lada Kicap:
Segenggam cili padi
2 ulas bawang putih
Kicap cair
Kisar cili padi dan bawang putih
Masuk air dan masak sekejap. Masuk kicap cair dan gula.
bole di hidangkan untuk 4-5 orang
Hebat soto efi@ soto kak Mar
BalasPadamboleh lah untuk makan sekeluarga
Padam