NASI KUNING DENGAN IKAN GORENG
Nasi Kuning ni saya masak pada 25hb Mac 2016 sempena birthday darling saya :)
Ini lah hasil nya.
NASI KUNING KUKUS |
NASI KUNING KAK MAR |
BAHAN BAHAN NYA
Beras biasa
Kunyit hidup / Serbuk kunyit
Santan (kotak/segar)
Beras pulut (sedikit)
Daun pandan / serai
Halia
Sedikit garam
Cara membuat nasi :
1. Campur beras biasa bersama sedikit beras pulut. Anggaran nisbah 4:1. Basuh dan toskan seperti biasa.
2. Masukkan ke dalam periuk beserta santan, kunyit dan garam. Kuantiti santan sama seperti kuantiti air untuk memasak nasi putih biasa. Gaul rata.
3. Masukkan daun pandan atau serai dan halia yang di hiris. Masak sehingga santan agak kering.
4. Masak pula menggunakan pengukus dalam lebih kurang 30 minit.
Bahan sambal Ikan Goreng
Ikan terpulang lah ikan apa yg anda suka
Cili kering kisar
Bawang merah kisar
Bawang putih kisar
Serai kisar
Halia kisar
Air asam jawa
Minyak masak
Garam dan gula
Cara membuat ikan :
1. Goreng ikan seperti biasa.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, serai dan halia sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak. Masukan sedikit air asam Jawa.Tambah perasa dengan gula dan garam secukup rasa.
3. Bila nak menghidangkan nasi berkenaan. Letak ikan goreng di piring nasi dan letak lah sambal cili kisar tersebut diatas ikan. Boleh lah di hidang. Seperti dalam gambar diatas.
Saya gunakan daun pisang sebagai alas pinggan
untuk nasi terasa lebih sedap dan harum.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan