Selasa, 29 Mac 2016

KARI TIRAM BERKENTANG


KARI TIRAM BERKENTANG

Tiram ni beli hari tu di Tamu Tuaran. RM5 untuk 3 plastik. Tak sempat masak hari tu, simpan dlm freezer. Sejuk membeku lah pula tiram tu. :) 

Petang semlm balik kerja terfikir nak masak apa utk mkn mlm . Teringat tiram ni, Masak yg senang dengan cepat.  Jadi lah Manu Tiram Kentang Kari. Ini lah dia cepat di masak, dan sedap di makan.






Ini lah dia Tiram  RM5 utk 3 plastik
Bahan bahan nya:_

3 Plastik Tiram Segar
250 ml santan
Garam dan serbuk perasa secukup rasa

Bahan A 3 biji Bawang merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
 

Bahan B
3 sudu besar kari
2 sudu besar serbuk cili kering
2 biji kentang
sedikit asam Jawa





Cara membuat

Tumiskan bahan A hingga garing & wangi.Masukkan bahan B. Kacau hingga sebati dan naik minyak. Masuk kan Tiram dan Kentang. Masuk kan sedikit air dan kacau hingga sebati dan kentang empuk. Lepas itu masukan santan.  Masak lah hingga mendidih dan   masukkan garam secukup rasa. Sedia untuk dihidang!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan