Sup kepala ikan
ini makanan sihat, semua terjun je dalam belanga. Tak guna minyak pun. Ini lah makanan kegemaran suami. Dia tak suka yang banyak menggunakan minyak. Dia jaga kesihatan. Good :) senang kerja aku. Saya sediakan sambal untuk cicah.
Bahannya
1 ekor ikan besar, saya ambil kepalanya
air secukupnya
sedikit Asam Keping
1 biji Tomato
2 biji Lada Besar
1 inci Halia
2 batang Serai
3 ulas Bawang putih
4 ulas Bawang Merah
sedikit serbuk Kunyit
* Tumbuk atau blend semua bahan sehingga lumat
Penyediaannya
Panaskan air secukupnya dalam belanga dan masukkan bahan tumbuk. Kalau nak sekalikan pun boleh, kemudian masukkan ikan.Masuk kan garam dan perasa. Biarkan hingga masak dengan api sederhana. Tutup api dan bolehlah dihidang.
Selamat menjamu selera
Tiada ulasan:
Catat Ulasan