Saya menyediakan Juadah berbuka puasa hanya untuk 4 orang je sebab yang sorang dah balik ke Labuan. Anak saudara yang sorang lagi balik rumah mak dia. Tinggal kami berempat
Ini Juadah untuk makan 4 orang. Saya tak suka membazir. Setiap hari saya cuma memasak satu Juadah. Kuih muih beli sedikit2 je. So ini lah dia Nasi Kuning Tawau yang di masak oleh orang yang berada di Kota Kinabalu.
BAHAN BAHAN NYA
Beras biasa
Kunyit hidup / Serbuk kunyit
Santan (kotak/segar)
Beras pulut (sedikit)
Daun pandan / serai
Halia
Sedikit garam
Cara membuat nasi :
1. Campur beras biasa bersama sedikit beras pulut. Anggaran nisbah 4:1. Basuh dan toskan seperti biasa.
2.
Masukkan ke dalam periuk beserta santan, kunyit dan garam. Kuantiti
santan sama seperti kuantiti air untuk memasak nasi putih biasa. Gaul
rata.
3. Masukkan daun pandan atau serai dan halia yang di hiris. Masak sehingga santan agak kering.
4. Masak pula menggunakan pengukus dalam lebih kurang 30 minit.
Bahan sambal Ayam Goreng
Cili kering kisar
Bawang merah kisar
Bawang putih kisar
Serai kisar
Halia kisar
Air asam jawa
Minyak masak
Garam dan gula
Cara membuat ikan :
1. Goreng ayam seperti biasa.
2.
Tumis bawang merah, bawang putih, serai dan halia sehingga naik
bau. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak. Masukan
sedikit air asam Jawa.Tambah perasa dengan gula dan garam secukup rasa.
3.
Bila nak menghidangkan nasi berkenaan. Letak ayam goreng di piring nasi
dan letak lah sambal cili kisar tersebut diatas ayam. Boleh lah di
hidang. Seperti dalam gambar di bawah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan