Isnin, 13 Jun 2016

Nasi Kuning lagi

Puasa yang ke 7 di Tahun 2016

Saya menyediakan Juadah berbuka puasa hanya untuk 4 orang je sebab yang sorang dah balik ke Labuan. Anak saudara yang sorang lagi balik rumah mak dia. Tinggal kami berempat

Ini Juadah untuk makan 4 orang. Saya tak suka membazir. Setiap hari saya cuma memasak satu Juadah. Kuih muih beli sedikit2 je. So ini lah dia Nasi Kuning Tawau yang di masak oleh orang yang berada di Kota Kinabalu.


BAHAN BAHAN NYA


Beras biasa
Kunyit hidup / Serbuk kunyit
Santan (kotak/segar)
Beras pulut (sedikit)
Daun pandan / serai
Halia
Sedikit garam



Cara membuat nasi :


1. Campur beras biasa bersama sedikit beras pulut. Anggaran nisbah 4:1. Basuh dan toskan seperti biasa.

2. Masukkan ke dalam periuk beserta santan, kunyit dan garam. Kuantiti santan sama seperti kuantiti air untuk memasak nasi putih biasa. Gaul rata.

3. Masukkan daun pandan atau serai dan halia yang di hiris.  Masak sehingga santan agak kering.

4. Masak pula menggunakan pengukus dalam lebih kurang 30 minit.



Bahan  sambal Ayam Goreng



Cili kering kisar
Bawang merah kisar
Bawang putih kisar
Serai kisar
Halia kisar
Air asam jawa
Minyak masak
Garam dan gula



Cara membuat ikan :


1. Goreng ayam seperti biasa.

2. Tumis bawang merah, bawang putih, serai dan halia sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak. Masukan sedikit air asam Jawa.Tambah perasa dengan gula dan garam secukup rasa.

3. Bila nak menghidangkan nasi berkenaan. Letak ayam goreng di piring nasi dan letak lah sambal cili kisar tersebut diatas ayam. Boleh lah di hidang. Seperti dalam gambar di bawah.





 






Tiada ulasan:

Catat Ulasan