Jumaat, 10 Jun 2016

TOMYAM KUNG

TOMYAM KUNG LAH PULA


Teringin makan Tomyam Kung lah pula.
Jadi di hari ke 5 Ramadhan ni saya masak Tomyam. 

Bahan-Bahan Sup

  • Pes Tom Yam -Saya beli je yang ada kat Market
  • 1 batang kecil Lengkuas yang diketuk
  • 2-3 batang Serai juga diketuk-ketuk
  • 10-15 biji Cili Padi diketuk
  • 1 labu Bawang Besar dihiris nipis
  • 3-5 helai daun Limau Purut
  • Susu cair sukatan ikut keperluan
  • Semangkuk besar air
  • Sebiji Limau Nipis yang diperah airnya
  • Gula dan garam secukup rasa

Cara Memasak

  1. Panaskan air di dalam periuk dengan api sederhana besar.
  2. Masukkan Lengkuas, Serai dan Cili Api.
  3. Masukkan pes Tom Yam secukupnya.
  4.  Apabila air mendidih, masukkan bahan utama iaitu udang, sotong dan ikan.
  5. Masukkan perahan limau, garam dan gula secukup rasa.
  6. Masukkan daun Limau Purut dan hirisan bawang.
  7.  Akhir sekali masukan susu cair- ikut citarasa masing2
Sekiranya anda ingin menambah sayuran, boleh lah di masukan  juga.
 
Siap untuk di hidang






Tiada ulasan:

Catat Ulasan