TOMYAM KUNG LAH PULA
Teringin makan Tomyam Kung lah pula.
Jadi di hari ke 5 Ramadhan ni saya masak Tomyam.
Bahan-Bahan Sup
- Pes Tom Yam -Saya beli je yang ada kat Market
- 1 batang kecil Lengkuas yang diketuk
- 2-3 batang Serai juga diketuk-ketuk
- 10-15 biji Cili Padi diketuk
- 1 labu Bawang Besar dihiris nipis
- 3-5 helai daun Limau Purut
- Susu cair sukatan ikut keperluan
- Semangkuk besar air
- Sebiji Limau Nipis yang diperah airnya
- Gula dan garam secukup rasa
Cara Memasak
- Panaskan air di dalam periuk dengan api sederhana besar.
- Masukkan Lengkuas, Serai dan Cili Api.
- Masukkan pes Tom Yam secukupnya.
- Apabila air mendidih, masukkan bahan utama iaitu udang, sotong dan ikan.
- Masukkan perahan limau, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan daun Limau Purut dan hirisan bawang.
- Akhir sekali masukan susu cair- ikut citarasa masing2
Tiada ulasan:
Catat Ulasan